Langkah ep.2

Assalamualaikum...

Langkah ini masih diteruskan lagi untuk hari hari seterusnya.Saya masih lagi dalam proses penyesuaian diri,almaklumlah berada di tempat baru kan.Sebulan di sini hati dah rasa nak kembali ke KL.   Emmm..  

Hari pertama di Perpustakaan Sultanah Zanariah (PSZ) saya diperkenalkan dengan semua staff di sini. Sebelum saya itu saya diperkenalkan dengan Timbalan Pustakawan.Beliau banyak memberi nasihat kepada saya.INSHA ALLAH saya akan kerja seikhlas mungkin.Banyak ilmu yang saya perlu belajar lagi.Saya mungkin agak ketinggalan berbanding kawan kawan librarian yang sama batch di bidang perpustakaan setelah hampir 2 tahun berkerja dengan sistem perpustakaan (LMS).Mereka selepas graduated terus bekerja dalam bidang perpustakaan tapi saya sebaliknya.Tapi tak apa,semua itu pengalaman bagi kita.Saya seronok mendalami sistem SirsiDynix.

Berbalik pada sesi perkenalan diri,saya dibawa bertemu dengan ketua ketua jabatan dan senior-senior librarian dan semua staff di PSZ.Nak ingat semua nama staff tu memang ambil masa la jugak.Huhuu

Sebelum saya terlupa,saya memikul tanggungjawab sebagai Pustakawan a.k.a Librarian dan saya ditugaskan di Bahagian Pemprosesan Teknikal.   Saya harap dapat menjalankan tanggungjawab ini dengan sebaik mungkin.Aminn  

Dan entry seterusnya saya akan ceritakan pengalaman ditemuduga.

Stay Tuned guys

Langkah ep.1

Assalamualaikum...

Rasanya agak lama saya tidak menulis di blog ini,mungkin keadaan tidak mengizinkan saya.Jujur terlalu banyak perkara yang telah berlaku dalam hidup saya sehingga saya sendiri terpaksa akur dengan keadan itu.

Saya tak tahu nak nak mulakan dari mana kisah hidup ini.Tapi apa yang ingin saya sampaikan adalah saya terpaksa belajar semula dari bawah.Hidup seorang diri di bumi asing ini amat sukar bagi saya.Sunyi dan hampir putus asa.Tapi hati saya kuat mengatakan ada hikmah disebalik takdir Allah ini.Jauh daripada keluarga dah sahabat handai.

JOHOR...

Disini saya selepas hampir beberapa tahun di Kuala Lumpur. Mungkin keadaan tak sama tapi saya tetap sama.Insha Allah..Tapi berubah ke arah kebaikan tak salah kan..  

FORMIS NETWORK SERVICES...

My previous company... Berat hati saya nak tinggalkan rakan-rakan seperjuangan disana.Terutama senior senior saya Sha n Linda.Saya tak mampu nak tipu sampai sekarang saya masih rindu mereka,rindu suasana kerja kat sana..Mungkin kalau mereka baca catatan ini mereka hanya tersenyum.Tapi saya menangis..Saya minta maaf..bukan saya tak gembira kerja di sana..sikit pun bukan.Tapi saya nak dapatkan pengalaman hidup,pengalaman kerja,mengenali manusia dengan pelbagai ragam mereka.Bukan duit yang saya cari,bukan pangkat yang saya kejar,bukan nama yang saya perlukan tapi izinkan saya mencari diri sendiri.Kehidupan di sana banyak mengajar saya...Penghijrahan ini saya yang impikan..Mungkin suatu hari nanti Allah izinkan saya mencari ilmu luar daripada Malaysia plak..Insha Allah..
Kadang kadang Saya cemburu tengok bangsa asing datang Malaysia mencari ilmu,mereka boleh dan kita pun pasti boleh..One day maybe.

Kisah ini masih panjang dan saya akan terus bercerita jika diizinkan Allah.

PERPUSTAKAAN SULTANAH ZANARIAH,UTM SKUDAI

Saya terkejut dan tak menyangka akan berada di sini,datang interview sekadar hanya mencuba nasib dan mencari pengalaman temuduga di sebuah perpustakaan akademik.Siapa sangka surat panggilan berjaya temuduga tidak sampai ke tangan saya,setelah mendapat panggilan telefon seminggu selepas itu baru saya tahu yang saya diminta lapor diri sebulan dari tarikh surat terima.

Kelam kabut mencari surat tapi still tak jumpa.Akhirnya jiran rumah sewa saya dulu telefon dan bagitau surat saya ada dengan dia.Syukur Alhamdulillah.

Akibat pindah randah alamat minta kerja pun dah huru hara.Nasihat saya gunalah alamat tetap macam alamat rumah parents or rumah kat kampung yang memang still valid k.Kalau tak jadilah anda semua macam saya.He he he.. Terima kasih jiran saya Kak Zura n Kak Khairiyah.  

Kisah perjalanan ini akan diteruskan lagi...Stay tuned n Peace yoo

@kuepelita's blog. Powered by Blogger.