Kacang Pool Haji

Assalamualaikum...

Petang tadi kami bertiga singgah kedai kacang pool haji dekat dengan bomba Larkin.

Setelah setahun di Jb ni, akhirnya aku dapat mencuba kacang pool ni. Rasa memang sedap apatah lagi di makan dengan roti. Siapa yang datang JB silakan mencuba makanan ini. INshaAllah sedap.

Oh, kami sesat mencari kedai ni, almaklumlah tak biasa sangat jalan di sini. Hehe. Layankan gambar di bawah ye. 

Puding triffle ala-ala kadar

Tersebutlah kisah suatu hari, bila opismate aku cakap nak makan trifle, dan tiba-tiba mulut ni meleleh nak makan jugak,almaklumlah dah lama sangat tak makan puding ni kan.

So, bahan-bahan untuk buat trifle ni tak susah. ANTARA bahan-bahannya adalah:

1. 1 tin susu cair
2. 4 sudu tepung kastard
3. 5 sudu gula (ikut selera korang)
4. 1 tin air biasa
5. Jely agar-agar
6. Buahan coktail
7. Kek Appolo (nak guna kek span pon boleh)
8. Esen vanila 4 sudu kecik

LAPISAN 1

Susunkan kek Appolo tu rapat-rapat bagi padat. Then ambil air coctail untuk lembabkan kek tersebut.

Kemudian, taburkan buahan coctail tadi atas kek appolo.

Panaskan susu cair, tepung kastard, gula, air biasa, esen vanila sehingga pekat dan mendidih. 
Lapiskan seLepas buahan coktail tadi dan lapisan terakhir adalah jely agar -agar (aku guna Nona). Korang boleh pilih nak warna apa. 
Ikut minat masing-masing..Macam aku suka warna sirap biasa je. 
Nampak merah. Nak guna perisa lain pun boleh. 
No hal lah.

Untuk nampak lebih menarik anda boleh letak buah kiwi atau buah strawbery diantara jely tu,macam aku terpaksa letak buah peach sebab ala kadar je kan.

Siap untuk dimakan. Jangan lupa letak dalam peti kasi sejuk sama dia.

Gunung Pulai

Lokasi : Gunung Pulai
Tarikh: 14.06.2014
Jam: 0800 Hrs

Sedikit Fakta tentang Gunung Pulai.

Terletak 15 km dari Pekan Nenas melalui Kg.Sawah dan 40 km dari Bandaraya Johor Bahru. Hutan Lipur Gunung Pulai terletak di dalam Hutan Simpan Gunung Pulai , dengan ketinggian 700 meter dari aras laut. Gunung Pulai merupakan jenis hutan dipterokarpa bukit.

__________________________________________________________________________

Kejadian kami ke sana memang tak dijangka. Kami bertolak dari rumah lebih kurang jam 0715 dan ke sana mengambil masa 30 - 40 minit. Aku dengan sal (housemate) sangat teruja untuk menjejaki gunung pulai. Kaki mula mendaki pada jam 0800 tapi saya nasihatkan kalau anda nak mula mendaki baik mula dari awal pagi lagi. Dalam perjalanan mendaki kami di sapa ramah oleh orang-orang sekeliling dengan ucapan "selamat pagi". Aku suka budaya macam ini. Kalaulah kita sentiasa amalkan, kan elok. Jalan punya jalan tapi tak sampai-sampai. Emmm...Sebenarnya saya tak tahu berapa jauh perjalanan ini sampailah saya bertanya pada seorang uncle. Dia cakap untuk sampai ke atas perjalanan lebih kurang 5- 6 KM.

Terdiam sekejap mendengarnya sebab kami dah berjalan sejauh 3KM. Keadaan jalan ada yang agak cerun dan memang tak rata.

Lepas itu kami teruskan juga perjalanan tapi tiba-tiba hujan turun dengan lebat. Habis basah beb!!!Dahla kami tak bawak payung,memang nasiblah.

Tiba-tiba lalu seorang uncle ni nyanyi-nyanyi kat kiteorang.."rain rain go away, please rain another day". Comel kan.

Nasib baik jumpa tempat berteduh bolehlah berteduh sekejap sambil borak-borak dengan uncle-uncle yang turut berhenti juga. Hujan lebat susah nak teruskan perjalanan. Kebanyakkan cina. Dorang memang ramai,orang melayu tak ramai sangat. Walaupun uncle uncle ni dah 50an (aku agaklah) tapi dia punya stamina tu memang tip top lah! Aku yang masih muda remaja (remaja ke?) ni kadang kadang rasa semput jugak la,lenguh-lenguh kaki tapi dorang steady.

Aku tengok ramai tak teruskan perjalanan sebab hujan lebat kot. Tapi aku dan sal tetap membara nak teruskan pendakian ini. Hehe. Alang alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal ketiak. After 30 minute rest, we decided nak teruskan juga pendakian walaupun hujan tak berhenti lagi. Kental tak kitorang.Ngee

Hujan pun hujan lah alang-alang dah basah kan. Masa nak naik tu kami terserempak dengan dua orang laki, dorang pon sama macam kitorang naik jugak walaupun hujan. Sempatla kami sembang-sembang ambil mendaki tu. 

Dorang banyak bagi kata kata semangat untuk kami untuk terus mendaki. Katanya dah tak jauh, tapi bila jalan tak sampai sampai jugak.Haish

Setelah berpenat lelah berjalan sejauh 5KM akhirnya kami sampai.Yuhuuuuuuuuu.Kat atas tu rupanya ada kem tentera dan kami tak dibenarkan ambil gambar.Huhu

Aku rasa aku dan sal berjalan selama 2 jam kot. Tu naik je adik-adik kakak-kakak, turun tak termasuk taw. Tapi kami tak sangka berjaya sampai kat atas gunung tu. HAPPY beb!!!

Next time,inshaAllah nak naik lagi sebab aku rasa banyak kalori aku terbakar. Haha. Tadi rata-rata yang naik memang dah biasa setiap minggu naik. Agaknya mereka ni memang suka exercise kan. Oh ya,hampir terlupa sepanjang perjalanan tu memang subhanaAllah cantik sangat. Tak sangka disini tersimpan sebuah hutan yang sangat indah. Hijau je. Bila hujan kami lagi cantik dan ada hikmahnya hujan turun. Kawasan kmpung situ pun memang cantik. Bersih je.

Setelah puas kat atas kami berempat, oppss datang berdua balik berempat (hehe) mengambil keputusan untuk turun,jalan agak licin dan sal dua kali jatuh, mungkin sebab kasut tak sesuai kot. Kalau anda nak naik dinasihatkan agar berhati hati lebih-lebih lagi kalau keadaan hujan seperti yang kami tempuhi. Setelah sejam setengah berjalan kami selamat sempai walaupun 2 orang laki tu dah tinggalkan kami sebab mereka jalan laju sangat. Kami tak terkejar tapi dorang tunggu kami kat gerai makan kat bawah.

Aku memang dah lapar sangat sebab tak sempat makan apa apa kat rumah. Kami order nasi lemak. Dorang dah habis makan masa kitorang sampai tu dan mintak izin nak balik dulu sebab kerja katanya. Ok jumpa lagi yer!!!

 Begitulah sedikit kisah aku dan gunung Pulai,sangat seronok naik atas sana. Walaupum tak banyak gambar sebab hujan tapi layankan aje gambar-gambar bawah tu.

Sedikit pesanan penaja:

1. Sediakan payung sebelum hujan (kalau tak basah kuyup macam aku)

2. Guna kasut yang bersesuaian (tapi aku tengok uncle2 steady je guna kaki ayam). So?

3. Minum pagi dulu bagi ada tenaga sikit (aku minum + makan vit. C. 

4. Daki di awal pagi.

5. Kalau ada baju hujan lagi senang.

6. Jangan minum air banyak sangat sebab nanti semput dan kat atas tak ada toilet ye..lau terasa nak buang air, semak samun je jadi toilet korang.

7. Bawak baju spare (kot-kot hujan senang nak salin, jangan jadi macam aku, bawak baju lebih tapi letak dalam beg then beg aku bawak naik atas, so bila hujan semua basah. Ngok ngek x
 
8. Sambil daki tu eloklah kita berzikir ke, istighfar ke..dapat pahala. lagi satu rasa lebih cepat sampai daripada korang borak-borak kosong. 

Sekian, terima kasih

by kuepelita

Entrance Gunung Pulai
Kawasan pendakian
 
Anggun tak cafe ni..




pemandangan kampung yang indah lagi permai, bawah gunung Pulai



Ni aku dah lupa samaada turun @ naik..
Seronok!!!

Bila dah sampai puncak di tulis STOP korang kena stop la ye..jangan naik lagi kat atas, nanti kena marah...ada erti?



Sumber fakta : http://www.forestry.gov.my/index.php?id=626&lang=my

Kisah sebuah perjalanan




Sumber google


Aku sedar perjalanan kita semua tak sama dan masing-masing ada cerita mereka sendiri. Apa pun jua perjalanan hidup, hanya kita yang merasa, orang lain hanya memandang dan mungkin memberi pendapat namun keputusan tetap di tangan kita.

Kadang-kadang perjalanan hidup kita tak seperti yang dirancang, akan ada halangan yang menduga. Tapi siapa kita nak menghalang qada dan qadar Allah. Mungkin akan ada yang merintih, meraung menjerit kesedihan tapi aku percaya perjalanan akan tetap diteruskan seperti biasa.

Ini bukan hanya kisah perjalanan aku tapi mungkin juga kamu.

Kadang-kadang ada yang menyokong tapi awas ada juga yang meruntuhkan semangat kita tapi itu biasa,sebab manusia memang begitu.

Kisah sebuah perjalanan memang akan ada episod derita tapi percayalah penghujungnya mungkin kebahagian menanti. Sabar bukan merintih.Ingat pesan aku.

Kerna takkan ada derita selamanya.


By kuepelita
@kuepelita's blog. Powered by Blogger.