Assalamualaikum.

Seperti yang dirancang dalam masa 24H kami berjaya menyatukan kaum-kaum kami untuk berkumpul beramai-ramai.Meriah dan memang sangat menyeronokan tuan-tuan dan puan-puan semua.Selalunya apa yang kami plan akan menemui kegagalan tapi kali ni tak sangka berjaya.Yeahaaaa!!!

Aku sebagai ketua kaum merangkap Ketua pengarah dan dibantu oleh  Ceni,Aina,Ila,Zeti dan Fifi.

Tak lupa jua kepada artis-artis jemputan Shera K,Aishahwarya Raimi,Wawa Nawawi& suami serta kepada artis paling hangat era 2000an Lolin Nazrin &suami.

Terima kasih semua kerana sudi datang untuk meraikan bakal pengantin baru.
Makan sampai lebam ye semua.Haahahahaha.

Sebenarnya kami telah bersetuju untuk berkumpul dan makan beramai di Restoran Q Thai  http://qthaisteamboat.blogspot.com/Taman Dagang.

Bila dikenang kembali kumpul ramai-ramai macam ni memang sangat menyeronokan apatah lagi kawan-kawan yang dah lama tak jumpa macam Shera K.

Shera sebenarnya nak datang jumpa kami tapi dia macam tak tahu sangat jalan nak ke Istana kami di Cempaka tu,so aku berbesar hati menjemput Shera di Stesen Lrt Wangsamaju.(Jemput naik LRT je)

Ada sedikit kerunsingan di hati ini untuk tunjukan jalan ke rumah kami apatah lagi aku ni memang kaki sesat.

So,Akhirnya aku berjaya membawa Shera ke jalan yang benar dan sebenar-benarnya.Tanpa sedikit pun ke jalan kesesatan.Wah bangga!!!

Kepada Lolin dan suami,I dah tak sesat lagi..wakakakakakak..

Kawan-kawan saya ada sedikit madah untuk dikongsi:

“Sahabat selalu ada untukmu, ketika kamu punya masalah. Bahkan terkadang memberi saran yang bodoh hanya tuk lihat kamu tertawa.”

Persahabatan kita ada pasang surutnya,kekadang ada rasa tak puas hati sesame kita namun ketahui bahawa itu semua mendewasakan kita.

Bertahun-tahun persahabatan ini dipupuk sehingga ke hari ni namun ia tetap utuh biarpun sampai bila-bila.

Aku mungkin bukan seorang teman yang baik namun aku akan selalu ada jika kamu masih memerlukan aku masa senang mahu pun susah.

Aku mungkin antara paling “Boloks” antara kalian tapi aku tahu kalian jua sama macam aku.

Aku akan sentiasa mendoakan kalian bahagia selamanya.

Akhir kata sambutlah salam sayang dari saya kue pelita.

Tunjukkan aku Jalan Pulang

Terkadang dalam hidup nie memang banyak perkara yang lucu dah terjadi kan.

Sama lah cam gua.Syawal lepas my friend Lolin ada jemput ke rumahnya untuk makan-makan.So memang dia jemput betul-betul lah dengan kereta nya yang cute lagi comey tu..hehe.. Alkisahnya,adik Si Syen turut di jemput ke rumah Lolin,So kebetulan dia datang naik LRT dan nak dijadikan cerita Si Lolin nie suruh gua g ambil adik Syen kt LRT Setiawangsa dengan motor suaminya.

So dia memang bagi peta kat gua takut gua tersesat.Al maklumlah gua mana lah biasa dengan kawasan situ. So,pergilah gua menjemput adik Syen dengan berbekalkan peta si Lolin td. 

Vrommm vrommmmm…VROMMMMMMmmm…(bunyi ekzos motor).. 

Wah bestnya naik motor nie alkmaklumlah dah lama kan tak naik motor. Guest what???gua langsung tak tengok peta tau.Main bawak je motor tu.ahahahahhaa dan akhirnya sampailah gua kat LRT tu.Tapi yang gua heran bukan LRT Setiangwangsa tapi LRT jelatek.Huishhh camne ni boleh sampai sini.Salah LRT maaaaa… So nak tak nak terpaksalah suruh adik Si Syen patah balik ke LRT jelatek sebab gua memang dah tak tau nak p ke LRT Setiawangsa tu.Mmmmmmmm Kesian kan..Salah gua gak sebab tak tengok peta…(sowi yer dear) Bila adik Syen dah sampai kt LRT tu gua pun nak bawak balik p umah Lolin la DAN sekali lagi gua tak tengok peta.Actually kan gua memang tak pandai dan tak minat lah nak tengok-tengok peta ni.tak suka tawww.. 


So memang sekali lagi sesatlah..hahahahahaha Kali ni lagi best gua sesat.Sesat dan masuk DUKE terus..wakakakakakkaka Bila dah masuk highway nie paham-paham jelah kan..memang susah lah nak u-turn balik.So gua layankan je..Pastu merah keseluruhan muka dan kesian lagi kat adik Si Syen nie dah la datang jauh-jauh dari Kelana Jaya terus gua heret dia ke lembah kesesatan nia.Kesian kan. Sebenarnya gua tak kisah sesat sebab best woo ronda-ronda KL naik motor nie.Gua pun memang minat motor,kalau nak bawak kereta gua gayat beb. Tapi hari tu kalau gua jumpa En.Polis memang masak ar,sebab: 

1. Gua tak bawak lessen 

2. Roadtax motor tinggal kt rumah 

Cukup lengkap kan kesalahan gua.Orang lain memang tak leh challenge ar..wakakakakakaa Sesat punya sesat dan akhirnya gua nampak Sign board ke Ampang. Macam Happy je tengok Ampang,terus gua pecut dan akhir gua sampai Rumah gua sendiri kat Taman Cempaka..hahahahahhahaah.. Daripada nak pergi rumah Lolin, balik-balik sampai rumah sendiri..hauhauuuuuuuhuhuuu 

So berhenti Kat Petronas (belakang rumah gua) pekena Nescafe favorite gua. 

“Ipoh white Coffee” Sedap…(walaupun dalam hati gundah gulana dah bawak anak orang sesat) Muahhahhaaaaaaaaaa 

So Lolin bersama suaminya Saiful datang menyelamatkan kami daripada terus ke lembah kesesatan.. Beberapa minit kemudian,dorang datang angkut kami naik keta dan motor tadi suaminya bawak balik.ngeeeeee Malu beb sebab sesat jauh sangat,sampai rumah sendiri kot..agagaggagagaga
Sebelum gua sesat..Bukan main pose lagi ek..hamek kau sesat...

Moral of the story:Jangan khayal masa bawak moto andddddd please fokus masa orang duk xplain.FAHAM!!!

*perasan tak banyak sangat "SO" dalam citer gua nie..

Cinta Pi Ramlee

Thanks to: 

http://www.youtube.com/watch?v=FHGxjZ-nxrQ&feature=related http://filemklasikmalaysia.blogspot.com/2012/10/5-tahun-pemergian-seniman-agung.html

Assalamulaikum..

Siapa yang tak kenal Seniman Negara Tan Sri Datuk Amar Dr. PRamlee, (March 22, 1929 – May 29, 1973).



Sebut je nama dia pasti ramai yang mengetahui.So nak dijadikan cerita,my opismate duk tengok kat youtube biography tentang Pi Ramlee di Playlist dari rakaman History Channel. Pada mulanya dia tak terlintas nak tengok rakaman ni tapi takdir tertengok juga sejarah tentang Pi Ramlee ni.Saya rasa rakaman ni memang sesuai untuk kita tengok sebab banyak yang dapat kita pelajari.

Suka duka kehidupan seorang Seniaman yang di agungkan selepas kematiannya. Di sebalik suka terdapat duka yang ditangungnya.Kalau nak tengok boleh click sini

Dokumentari ini mengisahkan kisah Pi Ramlee dari kecil sampai la beliau meninggal dunia pada 29 Mei 1973. Memang bila dihayati saya rasa sedih sangat,melihat perjuangannya yang tak pernah mengenal erti putus asa. Disebalik kehebatan filem beliau yang masih mampu membuat kita ketawa sehingga hari ini, tersimpan 1001 kisah yang menyedihkan. 

Lihat juga bagaimana 'berjayanya' P Ramlee dijatuhkan oleh bangsanya sendiri sehingga tumbang dan tersadai. Saat meningal dunia yang kehidupan beliau sungguh daif sehingga terpaksa makan nasi berlauk kicap je.Padahal beliau sungguh terkenal. 


Dalam dokementari ni juga ada dicerita pasal isteri-isteri beliau. 

1.Junaidah Daeng Harris (1950–1954, died 1998) 
2.Noorizan Mohd. Noor (1955–1961, died 1992) 
3.Saloma (died 1983) 

Before this,saya hanya tahu Saloma je isteri beliau tapi selepas tengok dokumentari tu baru saya tahu yang beliau ada isteri sebelum Saloma.

Sepanjang hayatnya P. Ramlee tidak pernah mengawini 'anak dara', isterinya ketiga-tiganya janda. Dengan isterinya yang pertama JUNAIDAH perkahwinannya hanya kekal 4 tahun. Mereka mendirikan rumahtangga pada tahun 1949, dan bercerai di tahun 1953.

Pada tahun 1954, P. Ramlee menikah pula dengan NORIZAN janda Almarhum Sultan dis ebuah negeri di Malaysia, suatu pernikahan yang paling menggemparkan, tetapi perkahwinan keduanya mengalami perceraian pada tahun 1961. 

Dan akhirnya Di tahun 1961 juga P. Ramlee telah menikah dengan Saloma yang ketika itu nama Saloma sedang top, sedang mengharum! 

Tapi rasanya dalam dokumentari ni banyak berkisar tentang kisah bekas isteri kedua Noorizan yang diceritakan.Bekas Isteri 1 dan ke 2 tak banyak pun.Nape yer??

Maybe sebab Norizan paling cantik kot..ngeee 

Sanggup kan seorang permaisuri meningalkan istana untuk berkahwin dengan Pi Ramlee.Sanggup meninggalkan pangkat sebagai permaisuri.Wahhh dasyat kan.Kalau korang sanggup???ada berani buatla..wakakaka

Oke..oke.. Dalam dokumentari tu saya dapat rasa yang Pi Ramlee betul-betul cinta kan Norizan. Kalau tak percaya cuba tengok betul2 dokumentari tu selepas beliau kahwin je ngn Norizan terus namanya meletup-letup dan filemnya terus meletop ko..hebat kan.Wah kuasa cinta. Tapi sayangnya kebahagian bukan milik mereka.Perkahwinan hanya mampu bertahan selama 6 or 7 tahun je. Biasalah kan dah kahwin dengan artis so masa tu pula Pi Ramlee tengah BZ ngn Filem-filem dia so mb masa untuk bersama keluarga tu tak banyak.lebih-lebih lagi suami dia hero Malaya,mestilah ramai perempuan terpikat.Cemburu tu dah pasti. Untuk pengetahuan, Pi Ramlee nie seorang yang romantik tau,setiap isterinya ada lagu khas yang diciptakannya. 

Ketika bersama Norizan, P. Ramlee mencipta lagu Tidurlah Wahai Permaisuri. Norizan menghembuskan nafas terakhir pada 15 Mei 1992. Masa temubual dengan Norizan,Norizan ada cakap yang dia betul2 sayangkan Pi Ramlee hinggakan dia sanggup berkorban tinggalkan istana.Sedih tau. 

Pi Ramlee said “Norizan I tak mau ceraikan u.tapi kalau u nak bercerai gak I tak dapat nak buat apa-apa” Katanya Nyawa dia dalam badan Norizan. 

Tengok betapa sayangnya dia pada Norizan, tapi Norizan merasakan yang Pi Ramlee mengabaikannya dan terlalu pentingkan kerja.Dirinya rasa terabai dan tidak disayangi. Nak buat camne kan dah jodoh sampai situ je. Oke oke.. 

So sekarang kita story pasal Saloma ni plak.Beliau ni pon boleh tahan.Mencintai Pi Ramlee sangat-sangat.Dari Info yang saya dapat, beliau prnah berkahwin dengan AR Tompel,ala ayah kepada Adlin Aman Ramli tu.Tapi perkahwinan mereka juga tidak dapat bertahan lama dan dikurniakan seorang anak bernama Armali aman Ramli.

Blog nie la banyak citer pasal Saloma.Click sini http://lalala-lands.blogspot.com/2011/08/saloma-bini-ar-tompel.html .So kalau nak tahu lebih lagi boleh la click situ. So kalau nak tahu lebih tentang kisah isteri-isteri beliau sila la  Sini


OKe..untuk isteri pertama dia ni saya tak dapat banyak sangat info tapi apa yang saya tau anak Pi Ramlee yang yang bernama Nasir memang bersama isteri pertama dan anak ke dua mereka telah di bawa tinggal di Jakarta.

Sampai sini jelah cite saya yer..Nak tahu lebih lanjut lagi saya syorkan kome-kome sume tengok je dokumentari tu,pasti jadi cam kami..ok 

والله أعلم بالصواب


Pesanan khidmat masyarakat untuk diri sendiri dan para sahabat semua:

So kita sebagai manusia biasa yang serba kekurangan ni janganlah terlampau menghukum seseorang tanpa sebab kan.kadangkala perasaan iri hati lah yang membuatkan seseorang itu hilang semangat untuk terus hidup.



Cinta Level 40

Assalamulaikum...

Masih ingat Cinta Menara TM.kalau lupa click je sini.Saya pernah berjanji untuk menyambung bercerita tentang kisah cinta mereka dan sekali lagi saya berbesar hati menamakan kisah mereka Cinta Level 40!!! Dimana ya ingin saya mulai kisah mereka,oh ya apa kata saya teruskan saja dengan kisah perkahwinan mereka ala-ala malu-malu kucing gitu. 

Kami lima beradik tiri (saya,ceni,lolin,fifi,bai)memang merancang untuk menghadiri majlis akad nikah yang akan dilangsungkan selepas isyak.Tema pakaian kami lima beradik adalah jubah. So memang sepakat dah malam tu pakai jubah HITAM.

Dan akhirnya sahabat kami Nasuha ariyani sah bergelar isteri kepada Muhammad Ammar’ tapi tak ingat berapa kali lafaz.HEHEHE Kami sentiasa doakan dia bahagia dunia akhirat.Semoga menjadi isteri yang solehah,menjadi ibu yang baik untuk anak-anaknya kelak.InshaALLAH. Dia sahabat yang kami sayangi. 



Mungkin kerana persahabatan ini telah lama terjalin,semakin membuatkan kami mengenali antara satu sama lain.Kenangan berkawan dari UITM Machang sehinggalah ke UITM Puncak Perdana. Terpisah seketika bilamana masing-masing menjalani Praktikal.Awa,ceni,zezek dan Fifi di Perpustakaan UiTM Kelantan manakala saya jauh terpisah di Ungku Aziz resource Centre,KLMU. Tapi itu hanya sementara bila dia kembali bersama di Kotaraya mencari kerja.Apabila tamat praktikal saya masih di KL mencari kerja dan awa datang KL bekerja sebagai kerani sementara.Dia pernah cakap gaji dia dapat entah berapa sen je sebulan tapi itulah dia seorang yang gigih berusah.Gigih mencari rezeki tanpa mengenal wang ringgit. 

Setelah beberapa minggu menganggur akhir dia ada bagi saya nombor telefon kerja sebagai customer service executive.Dalam hati berdetik macam best kerja ini. Setelah menghubungi nombor tersebut kami sepakat untuk pergi temuduga bersama-sama.saya,awa dan seorang lagi teman praktical saya wan husna. Saat ditemuga sangatlah mendebarkan kami.Mengikut perkiraan saya ini adalah temuduga PERTAMA saya selepas bergelar graduan. AKhirnya mereka BERJAYA temuduga itu dan malang sekali saya GAGAL. 

SEDIH.KECEWA.PUTUS ASA!!! 

Itu yang saya rasa ketika itu. Mereka banyak bagi kata-kata semangat.

Kenapa saya gagal masa di temuduga?

Sebab dah takdir..

Emm...sempena kejayaan mereka yang lulus temuduga itu kami seterusnya ke Wangsa Walk.Nak celebrate la tu..huhuuu..Nak nyanyi-nyanyi la pulak dahla hati sekarang tengah berduka nestapa.Layankan je masuk nyanyi-nyanyi pakai baju kurung sebab baru balik temuduga kan.

Tapi bila teringat balik tentang temuduga tu rasa kecewa sangat tapi nasib baik saya masih diberi peluang ke dua untuk sekali lagi di temuduga keesokan harinya.Hoyeahhh!!!

Dan Saya Berjaya Tuan-tuan,Puan-puan!!!
________________________________________________________________________

Kisah kami bermula sebagai Customer Service Executive untuk product streamyx(TM).
Tapi kami diwajibkan menjalani latihan selama 2 bulan sebelum layak bergelar (CS).

Penat doo duk ulang benda yang sama.

"Thank You for calling TM,Fisha speaking,How may I assist you."

Hahaa...nama saya pun dah bertukar jadi Fisha.Oh my english!!!

Tempat pertama kami untuk menjalani latihan adalah di Semua House KL seterusnya ke Menara Telekom Bangsar dan ke Menara Vads di Taman Tun Dr.Ismail KL.

Suka duka menjalani latihan ini amatlah banyak.Nanti ada masa saya story-story lagi k.
sekarang ini tangan pun rasa dah penat sangat.

Kami tak sempat pun bergelar CS sebab susah sangat nak belajar benda ni.Sampai lebam otak duk hafal semua pasal sreamyx.

Kami memang tak nak otak kami lebam so keputusan di capai untuk cabut ataupun dalam erti lain kami nak berhenti kerja.hahhahhaa...


So kami hanya sempat sampai ke Menara Telekom je.Khidmat kami terhenti disana.
Sebenarnya kami nak berhenti sebab tak larat dengan shift yang entah pape tu..

kalau shift malam start kerja dari jam 5 ptg sampai 12 malam.Kadang-kadang jam 1 pagi.
kalau yang shift malam saya dengan si awa ni naik motor.

Malam-malam buta balik kerja naik motor memanglah amat menyeramkan.
Hanya Allah saja yang tahu hati kami.

Tentulah ada yang temankan kami balik.hahahahaha.(Masa ni rasanya putik-putik cinta dah terbit di hati mereka..dah tumbuh mekar mewangi..eceh)

Sehinggalah ke hari ni mereka telah bersatu sebagai suami isteri.

Sekian...






Add caption

Ku ingin kesana

Impian setinggi gunung .Ya benar memang benar aku punya impian.Punya cita-cita yang tinggi. Ingin menakluki seluruh dunia.Menjejakan kaki ke dunia Eropah.Sungguh aku benci dan cemburu melihat ramai pelancong dari Eropah menawan bumi Malaysia.

Ya,darah penjajah di tubuh mereka tidak pernah hilang meskipun hari berganti hari. Inginku menapak jejak ke Bumi Eropah,mencari sisa-sisa sejarah Islam yang terdampar disana. Siapa yang tidak ingin melihat Menara Eiffel,Tembok Berlin,Konser Mozart,Stadium Bola San Siro,Colosseum Rom? Sungguh aku teringin. 

Seorang teman pernah menyatakan hasratnya kepada aku.. “Aku ingin sangat ke Turki.” “Kenapa Turki?”Soalku. “Turki sebuah Negara yang sungguh unik,di sana kamu bisa melihat dua peradaban yang berbeza.Sebab ianya ialah sebuah negara Eurasia di Timur Tengah yang terletak di antara benua Eropah dan Asia.Budaya Eropah dan Asia ada disana.Dua gabungan budaya yang sungguh unik.”Ujarnya. 

Jika suatu hari nanti diizinkan Allah aku pasti sampai ke sana. Janji Allah itu pasti jika kita berusaha. Tapi izinkan aku mulai langkah di Bumi Istanbul~Madinah~Makkah


Seterusnya ke Bumi Eropah yang penuh misteri itu…

Assalamualaikum...

Saya akui bukanlah seorang pembaca yang cepat menghabiskan bahan bacaan saya tetapi jika sesuatu bahan bacaan itu menarik minat saya pasti tak sampai beberapa hari saya mampu menghabiskannya.

Buku terbaru yang sedang dalam proses pembacaan adalah “99 Cahaya di langit Eropa:menapak jejak Islam di Eropa karya HANUM SALSABIELA RAIS.

Sebenarnya buku tersebut hadiah seorang teman yang sedang menuntut di Indonesia dan sekarang sedang menjalani latihan pratikal di salah sebuah hospital di Bandung.

Terima kasihat sahabatku..

Saya sendiri tidak pasti samaada buku ini ada dijual disini atau tidak tapi yang pasti buku ini sangat sesuai untuk bacaan kita semua.





Sinopsis untuk dikongsi:

Buku ini adalah catatan perjalanan atas sebuah pencarian. Pencarian cahaya Islam di Eropa yang kini sedang tertutup awan saling curiga dan kesalahpahaman. Untuk pertama kalinya dalam 26 tahun, aku merasakan hidup di suatu negara dimana Islam menjadi minoritas. Pengalaman yang makin memperkaya spiritualku untuk lebih mengenal Islam dengan cara yang berbeda.

Aku dan Fatma mengatur rencana. Kami akan mengarungi jejak-jejak Islam dari barat hingga ke timur Eropa. Dari Andalusia Spanyol hingga ke Istanbul Turki. Dan entah mengapa perjalanan pertamaku justru mengantarkanku ke Kota Paris, pusat ibukota peradaban Eropa.

Di Paris aku bertemu dengan seorang mualaf, Marion Latimer yang bekerja sebagai ilmuwan di Arab World Institute Paris. Marion menunjukkan kepadaku bahwa Eropa juga adalah pantulan cahaya kebesaran Islam. Eropa menyimpan harta karun sejarah Islam yang luar biasa berharganya. Marion membukakan mata hatiku. Membuatku jatuh cinta lagi dengan agamaku, Islam. Islam sebagai sumber pengetahuan yang penuh damai dan kasih.

Museum Louvre, Pantheon, Gereja Notre Dame hingga Les Invalides semakin membuatku yakin dengan agamaku. Islam dulu pernah menjadi sumber cahaya terang benderang ketika Eropa diliputi abad kegelapan. Islam pernah bersinar sebagai peradaban paling maju di dunia, ketika dakwah bisa bersatu dengan pengetahuan dan kedamaian, bukan dengan teror atau kekerasan.

Perjalananku menjelajah Eropa adalah sebuah pencarian 99 cahaya kesempurnaan yang pernah dipancarkan oleh Islam di benua ini. Cordoba, Granada, Toledo, Sicilia dan Istanbul masuk dalam manifest perjalanan spiritualku selanjutnya.

Saat memandang matahari tenggelam di Katedral Mezquita Cordoba, Istana Al Hambra Granada, atau Hagia Sophia Istanbul, aku bersimpuh. Matahari tenggelam yang aku lihat adalah jelas matahari yang sama, yang juga dilihat oleh orang-orang di benua ini 1000 tahun lalu. Matahari itu menjadi saksi bisu bahwa Islam pernah menjamah Eropa, menyuburkannya dengan menyebar benih-benih ilmu pengetahuan, dan menyianginya dengan kasih sayang dan toleransi antar umat beragama.

Akhir dari perjalananku selama 3 tahun di Eropa justru mengantarkanku pada titik awal pencarian makna dan tujuan hidup. Makin mendekatkanku pada sumber kebenaran abadi yang Maha Sempurna.

Aku teringat kata sahabat Ali RA:

Wahai anakku! Dunia ini bagaikan samudra di mana banyak ciptaan ciptaan Nya yang tenggelam. Maka jelajahilah dunia ini dengan menyebut nama Allah. Jadikan ketakutanmu pada Allah sebagai kapal kapal yang menyelamatkanmu. Kembangkanlah keimanan sebagai layarmu, logika sebagai pendayung kapalmu,ilmu pengetahuan sebagai nahkoda perjalananmu; dan kesabaran sebagai jangkar dalam setiap badai cobaan.(Ali bin Abi Thalib RA)

Begitula synopsis yang diceritakan oleh sang penulis.InshaAllah saya cuba menghabiskan bacaan saya.

Moga-moga saya bisa menjejakkan kaki ke Bumi Eropa suatu hari nanti..InshaAllah..

Maggi ketam yang sedak lagi lazat..oh yeah!!


Maggi ketam ni dah jadi talk about dish di Kelantan. First heard about this dish last year from my ex-office mate. Then bila balik kg try tanya my brother and nak suruh dia tolong belikan tapi last2 I sendiri yang terjmpe masa p besut tyme raya baru-baru nie..and Im so hepi sebab dapat gak merasanya…Sedap memang sedap and I think you all shoud try,tak rugi tau..Tula dia meggi ketam sedap hingga menjilat jari tau..







Pesanan Khidmat masyarakat:


Cara makan maggi ketam ni ialah makan maggi dulu yer..ketam kemudian. Ini utk mengelakan maggi dari kembang semangkuk!! Heheh..



Harga Sebuah Cinta


“Cinta itu buta dan boleh membutakan..Bahawasanya kadang-kadang akal dan perasaan bercampur aduk tak tentu arah. Bahawa saya juga bukan manusia luar biasa. 


"Bahawa saya juga tidak bisa berlagak pandai sepanjang waktu, setiap hari. Bahawa saya juga punya kebodohan yang kadang-kadang susah untuk diterima dek akal. "


"Bahawa dengan segala kekurangan yang ada, saya cuma berani mencintai dia dalam diam. Bahawa saya bersedia membayar harga dari mencintai seseorang. Bahawa saya bersedia menanggung rasa sakit yang luar biasa. Bahwa saya mampu untuk tetap hidup meski rasa perih terus menjalar. Bahawa saya masih memiliki rasa takut akan kehilangan dalam hidup.Jadi saya biarkan saja perasaan cinta itu tumbuh mekar tanpa dia mengetahuinya…"

Sentiasalah bersangka baik



Kepada semua,kadangkala perjalanan kita mencapai impian tidak seperti denai yang kita harapkan.Tapi bersangka baiklah dengan Allah SWT.Ada ketikanya Allah SWT lewatkan sedikit kurniaanNYA kerana dia mahu memberikan kita sesuatu yang berlipat kali ganda kejayaannya.

Untuk renungan:

"Bila Allah SWT cepat makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu,
Bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu,
Bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu.
Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH SWT,
dalam apa jua keadaan pun kerana kasih sayang Allah itu mendahului kemurkaanNya."

-Petikan dari penulis Nazli Noor-

CINTA MEMANG HARUS MEMILIKI:Episod 1




Kekadang terlalu sukar untuk membuat keputusan.Bukan terlalu memilih tapi yelah sebagai manusia biasa kita memang tak dapat lari dari membuat pilihan.Baik atau buruk keputusan itu hanya Allah saja yang tahu.

Benar kata orang, kekadang terlalu jauh kita mencari cinta dan tanpa kita sedar cinta itu sebenarnya ada depan mata dan ketika itu mungkin kita buta untuk menilai perasaan seseorang kepada kita.
Saya melihat dari sudut yang positif,mungkin belum terlambat untuk mengejar si kumbang itu kembali.

Maafkan saya kerana buta menilai perasaan awak.Cinta awak terlalu ikhlas dan suci.

Saya terlalu mengikut perasaan..
 Menutup pintu hati untuk mencintai lelaki.
Bagi saya cinta hanya membebankan.
Tapi awak dah buktikan cinta awak.
Tapi saat saya menyedari segala kebaikan awak,
Saat itu hampir terlewat kerana awak membawa diri pergi jauh dari hidup saya…

Berilah peluang untuk saya mencintai awak.
Maafkan saya kerana buta menilai kebaikan awak selama ini.
Ya.Benar memang saya tidak pernah menyangka awak mencintai saya.
Selama ini saya memang hanya menganggap awak sebagai teman sekolah saya.Tak pernah lebih dari itu.

Saya nafikan cinta awak sedangkan saya tahu awak terlalu baik terhadap saya.
Hanya kemaafkan yang saya pinta.
Andai memang ada jodoh kita pasti bertemu lagi bila sampai masanya.
Kehilangan awak sungguh menyeksa jiwa dan perasaan saya.
Kembalilah awak!!!(jangalah jual mahal sangat)

CINTA MEMANG HARUS MEMILIKI!!!

"Petikan dari cerpen cinta memang harus memiliki Karya Cik Som Tam"

Salam Ramadhan untuk semua.







Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan dan semoga dengan kehadiran Ramadhan tahun ini lebih bermakna untuk kita disamping terus beribadat kepada Allah SWT.InshaAllah masih ada kesempatan untuk kita memperbetulkan kesilapan yang lalu.Syukur masih dipanjangkan umur sehingga hari ini.

Alhamdulillah masih diberi kekuatan oleh Allah menyempurnakan solat terawih di surau berdekatan.Syukur sebab rumah dekat dengan surau.Apa yang dapat saya perhatikan ramai jemaah yang datang menunaikan solat terawih dan paling ketara budak-budak sekolah menengah dah rendah.Sambil menungu solat isyak dan terawih sempat lagi mereka buat homework kat surau.Rajin budak-budak sekarang kan.Tapi ada jugak yang tak berapa nak rajin.Betul tak.Hehehe..Menunaikan ibadah sambil buat kerja sekolah..Bagus-bagus.


Ok..Sekian Selamat berbuka dan selamat bersahur =)

Say Alhamdulillah



Assalamualaikum...

Berapa kali  kita mengeluh dalam sehari?

1? 10? 100? atau STAT ERROR? Gaji lambat masuk mengeluh. Tunggu lif tak sampai sampai mengeluh. Tempat kerja jauh mengeluh. Kahwin lambat mengeluh. Kadang kadang tu mengeluh tu dah macam sebati dalam hidup kita. 

Pernah tak selama kita bekerja ini suara hati kita mengeluh mengenangkan bebanan yang terpikul atau mungkin mengeluh gaji yang diberikan tidak setimpal dengan kerja yang di lakukan.

Saya juga tidak terkecuali sebenarnya dan baru-baru ini saya ke Johor atas urusan kerja lalu semasa lunch hour kami singgah untuk makan di sebuah restoran di bandar JB,semasa meminta pesanan untuk makan,mata saya terpandang seorang wanita menyapu di restoran itu sambil mengendong anaknya yang masih kecil.Dia mungkin pekerja di restoran itu.

Sayu hati ini melihat betapa hebatnya seorang ibu bekerja semata-mata untuk menyara seorang anak biarpun terpaksa membawa anak itu ke tempat kerja,Kita boleh ke lakukan perkara itu jika perkara yang sama terjadi pada diri kita.SUBHANAALLAH.Maha Kuasa ALLAH.

Sesungguhnya wanita itu sungguh tabah tanpa sedikit pun mengeluh.Cuba kita bayangkan seorang wanita sambil menyapu, sambil mengendong anak dibadannya.Bebanan yang dipikul tanpa mengeluh sedikit pun.Demi sesuap nasi wanita itu terpaksa bekerja dengan keadaan sedemikian.Kita biarpun bekerja dalam keaadan selesa malah ada aircond lagi tapi masih lagi mengeluh..Ya ALLAH!!!Semoga kita semua dijauhkan dari sifat mengeluh lagi..

Dan itu kisah di Johor,Selepas balik dari Johor keesokkan hari selepas Isyak saya dan kawan saya terus menaiki bus untuk pulang ke kampung.Hajat dihati untuk melepas kan rindu kepada keluarga tercinta...ecehhh

So,kami selamat sampai biarpun driver bus bawak bus laju tak ingat anak bini..Takut!!

OK..Kita lupakan sekejap tentang pak cik driver itu..So,macam biasalah bila sampai je kat kampung kita,Tak sah kalau saya tidak merempit ke bandar Pasir Mas..Merempit seorang diri je..

So,sebelum itu saya singgah sekejap di Petronas..So,masa masuk dalam Petronas tu saya terpandang seorang pakcik sedang mop lantai dan saya rasa ada dia macam payah je nak mop lantai tu..dan ketika itu juga barulah saya perasan yang dia hanya ada sebelah tangan sahaja!!!

Seorang Pak cik yang kudung tangan kirinya begitu bersungguh-sungguh bekerja tanpa sedikit pun mengeluh dengan kekurangan dirinya.Dia tidak pernah menyesali apa yang terjadi,

Adakah kita betul-betul ‘layak’ untuk mengeluh sedangkan ada lagi orang yang masalah dia lagi besar dari kita, lagi payah dari kita. Apalah sangat kena marah dengan boss jarang-jarang sekali kalau nak dibandingkan dengan pak cik tadi  yang nak menyapu pun seksa sebab tak ada tangan sebelah. Lagi susah.  

Si buta semangat nak mendapatkan ‘cahaya’, kita yang celik terus mengomel nak dapatkan ‘cahaya’. Patut malu dengan diri sendiri.

Ya Allah, maafkanlah aku bila aku sering mengeluh. Maafkan aku yang masih sering lupa akan nikmatmu. Maafkan aku yg begitu dungu dengan segala kemurahan yg KAU tampakkan dalam kehidupan seharianku.

Sama-samalah kita perbaiki kesilapan ini dan semoga kita mengambil iktibar.




One Card Network!!!




So entry kali ini,I nak share with u olls about ONE CARD network.
So this card actually digunakan oleh The South Australian public library. Means that yang card ini boleh diguna oleh pengguna yang berdaftar di seluruh Australia.

Function: Borrow & return items at libraries across SA with your current library card
The South Australian public library 'one card' network is connecting the systems of more than 130 public libraries across South Australia to let you borrow and return items wherever you go, using your current library card.


It's perfect for when you're out and about or travelling - carrying multiple library cards will become a thing of the past!


Access millions of books, DVDs, CDs & magazines
Yes, millions! With access to multiple libraries, the materials of all participating libraries become available to you.


If you've always wanted a wider choice of books, DVDs, CDs and magazines from your local library, you'll find lots to love about the new 'one card' network.




Borrowing what you want is just a click away

To get the quickest access to the millions of items available, simply go online and use the new reservation system of participating libraries to look up items and reserve them with a click.
With the centralised system you no longer have to separately look up multiple library catalogues.
When your items become available, they will be delivered to your preferred library.

Cuba anda bayang hanya mengunakan card ini kita boleh connect with more than 130 public libraries tapi across SA jela,nak guna kat Malaysia memang tak dapat la kan.
Alangkah bagusnya kalau Public Library kan Malaysia pun turut apply perkara yang sama kan.So tak payahlah user kena register banyak kali setiap kali nak buat peminjaman or pemulangan.Hurm..

So,jom kita sama-sama layan video khas untuk ONE CARD..

video


Sharing is Sweet!!Bye guyssss..muahaahhahhaa

Source: http://www.libraries.sa.gov.au/site/page.cfm?u=499

Field 242 & 880

Assalamualaikum... 

Saya sebenarnya ingin berkongsi dengan anda terutama mereka yang sama-sama dalam bidang perpustakaan. Saya berminat untuk berkongsi pengalaman saya mengunakan Field 241, Field 880 Dan Field 241,saya akui yang saya bukanlah librarian atau cataloger yang baik tapi saya hanya belajar melalui pengalaman sahaja.Jika tersalah sila betulkan saya yer..TQ Kita mulakan dulu dengan Field 241 
  
241 Romanized Title 

Sebenarnya sebelum Field 880 diperkenalkan,cataloger mengunakan Field 241 tetapi Field 241 was made obsolete when field 880 (Alternate Graphic Representation) was defined in 1982. The field contained the romanized form of a bibliographic title that was transcribed in nonroman characters in a manual catalog record. The first indicator position specified whether a title added entry should be generated (values 0, 1); the second was defined for nonfiling characters (values 0-9). The subfield codes were: $a (Romanized title) and $h (Medium). Senang cerita,field ini digunakan untuk Romanized title yang dalam bahasa lain atau sebaliknya.

Sebagai contoh Buku tersebut dalam bahasa cina (Chinese character) so gunalah Field 880 untuk Romanized.Bukan Translate tau..ingat tu.. 880 - Alternate Graphic Representation (R) Definition: Fully content-designated representation, in a different script, of another field in the same record. Field 880 is linked to the associated regular field by subfield $6 (Linkage). A subfield $6 in the associated field also links that field to the 880 field. The data in field 880 may be in more than one script. 

Example:

245 10$6880-02 $aمن أسرار المنهج الرباني : $bعرض لطائفة من أهم الأحكام الشرعية مقرونة ببيان أهم آثارها الاجتماعية / $cمحمد سعيد رمضان البوطي 

880 10 $6245-02$aMin asrar al-minhaj al-rabbani : |ba'ard li-ta'ifah min ahamm al-ahkam al-shar'iyah maqrunah bi-bayan ahamma athariha al-ijtima'iyah /|c Muhammad Said Ramadan AlBouti 

 *Kita gunakan untuk romanized bahasa arab ke dalam bahasa Melayu. 

242 - Translation of Title by Cataloging Agency (R) 
Definition: Translation of the title proper that is made by the cataloging agency when the translated title does not appear as a parallel title on the item. For a note, the introductory phrase Title translated: may be generated based on the field tag for display. Translated titles which appear on the piece as a parallel title would be recorded in field 245 (Title Statement). 

Untuk tag ini anda sebagai agency or library berhak untuk menterjemah semula bahan atau buku tersebut dalam apa jua bahasa yang anda ingin.Ok saya bagi satu contoh,bayangkan anda sebagai cataloger di Mesir dan antara mendapat satu buku yang bertajuk “الحضارة الإسلامية” so terjemahan tajuk tersebut dalam bahasa melayu iaitu “Tamadun Islam” dan Tag 242 adalah jawapannya. Tag 242 adalah jelas menunjukkan ianya digunakan untuk menterjemahkan tajuk tersebut,saya ambil contoh tajuk yang paling senangla yer, “I love you” so bila ianya diterjemahkan menjadi “saya cinta kamu” so Tag 242 adalah sebaik-baik tag untuk title tersebut.

 Example: 

245 10 $aFreedom of religion, apostasy, and Islam / $cAbdullah Saeed and Hassan Saeed. 

242 10 $a حرية الدين والردة، والإسلام/|c عبداللہ سعید اور حسن سعید. 

*Yang ini satu lagi contoh untuk tatapan anda 


 Ok,itu sahaja yang ingin saya kongsikan..InshaAllah jika ada lagi Field yang menarik saya akan kongsikan lagi dalam ruangan ini..Daaaaaaaaaaaaaaaa 



@kuepelita's blog. Powered by Blogger.