Tuesday, August 16

Template baru lagi

Template baru lagi.hahaha
harap2 dia lebih user friendly

 
Read More

Library Research





Salam
 


Hari ni nak share sikit pasal student dari UiTM datang buat research tentag libarary . Actually dorang ni daripada UiTM Segamat. Buat research sikit untuk assignment dorang.

Dolu-dolu kita yang g library orang buat research, sekarang ni kita yang kena interview untuk bantu dorang menjawab beberapa persoalan tentang libarary. Rasa macam dah tua je tengok budak-budak ni. Hehe

Kita bantu mana yang boleh bantu.
dorang ni baru 22 tahun, banyak lagi yang dorang perlu belajar. Hopefully u ols terus berjaya wokey!

Gud Luck gaisss...
 
Ikhlas,
ex-UiTM dihatiku

11 August 2016
Read More

Thursday, July 28

Pindah Rumah

Assalamualikum semua..

Bukan senang nak hidup senang dan bukan susah nak hidup susah.

Tetiba cakap camtu kan? Tak da kena mengena pun pepatah di atas.Harap maklum
Sebenarnya aku baru lepas audit dalaman.Hehe..
Alhamdulillah dah settle. Ade 3 OFI..hehe..ape itu OFI> Opportunity For Improvement.
So next on September ada Audit SIRIM lak..huwaaaaaaaaaaaaa
Walaupun ni bulan raya, tapi disebabkan audit ni hati rasa tak tenang.

Bulan ni juga aku dah pindah rumah. Dah tak duduk menyewa bujang lagi. So dah senang bila usben datang dar KL nanti. PJJ ni sebenarnya susah jugak tapi tulah nak buat camne kan.
Sebenarnya lepas nikah hari tu, aku dah mohon masuk kuarters UTM. Lama jugaklah proses dia, bulan ni baru dapat rumah.  Kadang-kadang aku sangat-sangat tak faham, benda simple jer tapi nak dapat rumah tu bukan main susah lagi. Apa yang aku perasaan orang kita ni suka menyusahkan benda yang simple, sama macam audit ni jugak, benda senang ada tapi yang susah jugak dia buat.Aiyaaa

Tapi takpelah, sebenarnya benda-benda yang macam ni kita jadikanlah pengalaman hidup ya. Jangan susahkan kepala fikir banyak-banyak.

Rumah tu aku dimaklumkan, baru sebulan orang sebelum ni pindah keluar. Rumah ok tapi kena bersihkan la sikit. So disebabkan aku kekangan masa+ tak larat sangat+ malas..haha..Aku upah je Auntie yang aku kenal. Dia buat kerja agak bagus. Habis satu rumah dibersihkannya.Kerja dia bersihkan dari rumah ke rumah. Selalunya dia buat kerja weekand. Aku kenal dia pun melalui owner rumah aku sebelum ni. So dalam masa 1 hari siap.

Bila dah siap kena pasang la air. Mula-mula air OK pasti tiba-tiba tak ada lak. Bila check kat bawah meter kena potong daaaaaaaa. So nak tak nak terpaksalah aku g SAJ untuk sambung balik air tu. Kena potong tu aku rasa lah penyewa sebelum ni dah clearkan nama dia kat SAJ kot. Fee untuk penyambungan tu dalam RM100 kalo tak silap.
Sekarang ni barang-barang tak habis pindah lagi.Banyaknya barang-barang aku!!!Rasanya dulu tak banyak sangat.
Bertabahlah, sekian terima kasih





Read More

Monday, July 18

Raya 2016 vs kad nikah kami

Assalamualikum semua..

Eh terajin pulak nak update entry hari nie..Sebelum tu, belum terlambat untuk saya dan suami mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin. Maaf andai ada tersilap kata terlanjur bahasa tanpa sedar, separa sedar atau memang sedar. Hehehe

Untuk pertama-tamanya kami beraya sebagai suami isteri. Wah gitu. Tahun ni, juga saya julung-julung kalinya beraya buat pertama kalinya di rumah mertua (rumah suami). Hehe.. gambar raya pertama enfon rosak..huhu..suami pon tak peduli sangat enfon dia..So kami beraya tanpa enfon. Gambar entah kemana. Kalo ada pon gambar raya ke 2 3. Tak sentuh langsung enfon.So pada yang call time raya tak dapat-dapat, mohon maaf ye atas kesulitan ini.

Seronak tak raya?
ofkos la seronok sebab dapat merasa kelainan beraya tahun ni, ada dua rumah

Sebenarnya, nak cite pasal kad nikah ni..Yeayyy..Alhamdulillah

Memandangkan saya cuti raya lama, so kami curi-curi masa ke Balai Islam Lundang untuk ambil kad nikah kami. Prosesnya sangat senang, isi borang kat kaunter then bayar RM2 settle.Opss jangan lupa, kad ini akan siap dalam masa 3 bulan lepas kita akad nikah. Saya kawen bulan 2, bila tengok kad tu bulan 4 dah siap, cuma kami je lambat ambil.

Untuk yang berkahwin di kelantan, pasangan perlu mengambil kad nikah ni di daerah masing-masing, contohnya saya kahwin di daerah kota bharu, so kad ni saya ambil di Balai islam kota bharu, bagi yang kahwin di Pasir Mas anda perlu ke jabatan Agama Islam Pasir Mas

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


So taraaaa


kad nikah dan sijil nikah


Read More

Friday, May 20

New template

Kasi ceria-ceria sikit ini blog..hehehe



Read More

Friday, May 6

and a new life begins…

Assalamualaikum

Semua masih terlalu baru untuk kami...

Kehidupan baru sebagai suami isteri baru sahaja bermula. Seperti pasangan lain, kami mengharapkan hubungan ini kekal sampai Jannah, Insha Allah.
5 tahun yang lalu kami bermula sebagai kawan biasa, saya pun tak sedar sebenarnya kami berkawan agak lama juga tapi tulah jodoh tiada siapa menjangka. 

Semuanya milik Allah.

Bersyukur sangat dikurniakan seorang suami yang sangat sabar. 5 tahun bersabar dengan kerenah saya. Pada mulanya saya menjangka dia bukan jodoh saya tapi siapa kita nak menolak takdir dari Allah. Syukur Alhamdulillah Allah bukak hati saya. Kalau ketika itu saya menolak pasti saya akan menyesal pada ketika ini. Love you husband. Indahnya bercinta selepas nikah. Ya, itu yang saya rasa. 

Sejujurkan kami adalah dari sekolah menengah yang sama, cuma berlainan kelas. Saya kerap jugaklah ke kelas dia sebab ramai kawan-kawan kat kelas tu, cuma tak pernah bertegur sapa dengan suami,just pandang-pandang je.

Husband pulak cakap dia selalu pandang saya (entah betul ke tak....hihi). Dia perasan yang saya selalu lipat lengan baju. (Memang pun, saya suka lipat lengan baju, baru nampak ganas..hahaha).

Tak sangka dia ingat cara saya berpakaian. Dia ingat saya naik skuter. 

Itu kisah dulu...

2011

Kami ditakdirkan jumpa balik sebab kawan baik saya ajak dia keluar lepak-lepak sama.

Saya pun tak sangka dia join sekali, so masa jumpa tu, kami berdua diam je,almaklumlah tak pernah cakap (saya ni kan pemalu orangnya..hihi).

Sampai situ je kisah kami jumpa, tak ada apa yang jadi sampailah akhir-akhir semester degree saya, dia add saya di FB. Maka dengan itu bermulalah kami sebagai kawan. Kawan je tak bercinta pun.   

Walaupun kami berkawan tapi macam-macam dugaan jugaklah yang datang, semua tu pun berpunca dari saya..huhu 

Yang saya ingat lepas je kami jumpa ramai-ramai tu, suami ajak dating berdua je, tapi saya bagi syarat, kalau nak jumpa saya datang rumah sewa saya tolong repair lampu yang rosak dulu, lepas tu baru kita kuar dating....hihi...dia datang, itu la 1st dating kami. datang repair lampu dulu baru kami keluar tengok movie...comel tak kami..kiki 

Walaupun dah lama berkawan, kami mula serius tahun lepas (2015)

Apa yang membuatkan saya serius? 

Kisahnya bermula apabila saya menyedari hidup saya rasa kosong...walaupun hari-hari sibuk dengan tugas harian, tapi rasa ada something yang tak lengkap. Memang si dia selalu message and call tapi jarang sangat saya reply dah jawab call. Entah kenapa dengan diri saya ni.Pelik kan.

Ada suatu ketika tu, saya rasa apa lagi yang saya nak? Allah dah bagi segala-galanya, keluarga yang baik....kawan-kawan sekeliling yang baik, pekerjaan yang bagus (masa itu saya dah dapat dapat jawatan tetap)...dan yang paling penting...ada seseorang menanti saya dalam tempoh yang agak lama. Dia selalu bersabar dengan saya, layan saya baik-baik, tak pernah sekali pun dia marah saya...yang selalu saya dengar hanyalah ucapan maaf walaupun kesalahan tu datang dari saya.  

Ya, Allah...apa lagi yang saya mahu.
Adakah saya manusia yang tidak tahu bersyukur....air mata mengalir laju tanpa saya sedari.
Berdosanya saya pada si dia yang telah lama bersabar dengan saya.

Allah berikan saya peluang untuk memperbaiki segalanya.

2016 - 8 Februari

Alhamdulillah kami sah sebagai suami isteri. Syukur padaMU YA ALLAH
Malam selepas akad nikah, saya salami tangan suami....saya minta ampun dan maaf atas segala kesalahan yang saya lakukan pada dia selama ini. Sebelum kahwin,memang saya pasang niat nak mintak ampun dan maaf pada suami. 

Terima kasih kerana sudi menerima saya sebagai isteri. Matanya sayu melihat saya. Kami berpandangan menahan sebak.


"Alhamdulillah, Allah makbulkan doa abg untuk jadikan syg isteri abg yang sah...lama abg tunggu saat ni...akhirnya segalanya terbalas"...ucapnya lembut sambil mengucup lembut dahi saya.

Sejauh mana kita berlari, percayalah jodoh itu sentiasa dekat menghampiri kita....   

DAN sekarang, saya takkan berlari lagi...saya akan sentiasa ada disisi suami yang saya kasihi...selamanya...hingga akhir hayat saya   

Kepada sahabat-sahabat yang masih mencari si pemilik cinta hati, saya doakan agar Allah permudahkan urusan kalian...Insha Allah 

Kesempurnaan yang sebenar adalah apabila dua pasangan yang ditakdirkan bersama melengkapi satu sama lain.

Gambar ni masa kami mula-mula dating dulu...5 tahun yang lepas...comel sangat husband ni..hihi

Ikhlas,

Wife #manisleting
 
6.5.2016

 
Read More
@kuepelita's blog. Powered by Blogger.