saya tak pernah menyesal kenal awak..

awak..







saya nak luahkan ini untuk awak, harap awak baca


macam mana kalau kite di takdirkan tak bersama?






macam mana kalau awak dan saya tak boleh bersama?






macam mana wak?






saya tak pernah menyesal kenal awak..






saya tak pernah rasa bosan bersama awak..






awak lain dari lelaki lain yang saya kenal..






tapi..






macam mana kalau saya di takdirkan bukan utk awak






kalau lah saya boleh undurkan masa wak,






mungkin kite tak kan berkenalan,






mungkin awak tak kan terseksa hidup dgn saya,






mungkin awak akan hidup lebih bahagia dgn org yang lebih layak dari saya,






dan mungkin...ini semua berlaku sebab saya di takdirkan utk hidup sorang,






saya taw,






saya bukan wanita terbaik utk awak,






awak..






saya mintak maaf,






saya dah tak dpt berada kat sisi awak pas ni,






saya taw, biar awak panggil saya kejam,






biar awak panggil saya  lupa diri,





semua mende tu tak sakit..






tapi yg paling sakit..ialah menyakitkan hati awak..






andai awak tahu betapa saya menahan segala perasaan saya waktu saya tengking awak,






andai awak tahu, yang saya menangis bila awak pergi,






andai awak tahu....






semuanya saya lakukan utk diri awak..






biarlah saya yang menderita ,






biar lah saya yg merindu,






saya rela undur diri untuk lihat dia bahagia























Cinta yang sempurna

Assalamualaikum dan selamat pagi sedare semua..

Tengah borak-borak dengan my opismate tiba-tiba terkeluar lah topic nikah kahwin..Topic ini memang best kan untuk diborakkan..betul tak??
Topic pagi tadi adalah best ke kahwin muda??

Mestila besh kan sebab dapat bersama-sama sehidup semati (kalau ditakdirkan la) dengan yang tersayang...
Tapi kan ramai muda mudi sekarang kahwin muda sebab tak tahan gelora nafsu..Tapi ada betulnya kan..


So,aku pun try la tanye opismate aku nie,dia dah kawen dan anak sorang...

"u kawen awal tak?"soal aku

"Tak awal sangat pun dalam 27 tahun..Sebenarnya kahwin ini besar tanggungjawab tau..Lebih-lebih lagi lelaki yang bergelar suami.Banyak yang dia kena tahu." Tuturnya perlahan-lahan.

"Betul tu,I setuju sangat dengan u..Tapi sekarang  kan budak-budak muda asal kenal je terus nak kahwin kan.Tak sempat nak kenal hati budi dah ajak kahwin." Tambah aku lagi.

"Sebelum kahwin tu selidik la dulu siapa kekasih kita,penting tau semua tu..jangan terus terima je.Make sure jugak yang u dan pasangan u dah ready dari segi mental dan fizikal bila dah nak kahwin nanti dan yang paling penting cuba bersikap matang dan jangan bersikap macam budak-budak.pastikan ur bakal suami tu keje dah tetap bukan apa nanti untuk masa depan u jugak,cuba u tgk masalah rumah tangga sekarang banyak yang musnah sebab duit la" Panjang lebar dia menasihati aku.

"Sesetengah pasangan ni asyik nak cepat-cepat kahwin je,tapi dari segi perangai masih lagi kebudak-budakan lagi.I try ambil contoh kawan i la k,dia umur 25Tahun dah kahwin.Masa nak kahwin tu siap buat personal loan 40 ribu..Satu angka yang banyak kan pastu siap tukar kereta lagi..Pakai keta mewah jugak.Dengan gaji yang tak seberapa,tambahan pula baru kahwin memang pokai gila la..pas kahwin, 3 bulan temenung panjang sebab fikir banyak duit habis.Kita nak kahwin kena la bijak berbelanja kan.Dapat pulak bini yang suka buat keputusan melulu,beli pulak set rumah beribu-ribu ringgit..Memang bertambah-tambah la pokai." Tokoknya lagi.

"Maknanya laki bini sama-sama boros la"teka aku 

"Ya.Bukan setakat borus tapi asyik bergaduh je.Sebab perangai tak matang la jadi camtu.I nak nasihat kan u,lau nak kahwin kena banyak plan tau,tak kisahla plan budget ke apa ke,asalkan ada plan..Bukan main hentam je bila nak kahwin.Satu lagi perangai kena la matang sebab kita menuju ke alam perkahwinan." Terus dia menasihati aku.

"Betul apa yang u cakapkan tu,InshaAllah i cuba ikut nasihat u.Tapi kan orang cakap perempuan baik untuk lelaki yang baik kan dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan perempuan jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat rasa betul tak kata-kata tu?"Soal aku.

"Sebenarnya tak semestinya jugak.Kalau kita dapat yang tak baik pun kita bole sama-sama nasihat antara satu sama lain kan. 

Ada kena mengena ke entry ni dengan gambar diatas


Cinta yang sempurna adalah saling melengkapi antara sempurna dan yang tak sempurna.


"Owh..faham-faham?" Jawab aku lagi
So sebagai kesimpulannya
"Cintailah seseorang kerana kekurangannya, kerana suatu saat nanti kamu akan bahagia dengan kelebihannya dan jangan pernah mencintai seseorang dengan kelebihannya, kerana suatu saat nanti kamu pasti kecewa ketika kamu tahu kekurangannya.."

Ada pesan untuk kalian...

Saya ade terbaca di BLOG http://aguskusuma.blogdetik.com beliau berbicara tentang CINTA..dan saya amat menyukai kata-kata beliau..


Buat sahabatku yg sedang terluka karena cinta. 
Ada pesan untuk kalian...
 
“Hidup itu bagaikan roda yang terus berputar, ketika masih berada di bawah dan hidupmu terasa begitu sulit, tetapi keadaan itu tidaklah untuk selamanya, bersabarlah dan berdoalah karena cinta yang lain akan datang dan menghampirimu dan menganugerahimu cinta yang lebih baik dari cinta sebelumnya”

Buat sahabatku yang tidak percaya akan CINTA, “Bukalah hatimu, jangan menutup mata akan keindahan yang ada di dunia ini
maka cinta akan membuat hidupmu menjadi bahagia

Buat sahabatku yang mendambakan cinta, Bersabarlah karena cinta yang indah tidak terjadi dalam sekejap. Saya yakin Tuhan sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu.

Saya pun tak pasti saya ayat mana yang sesuai untuk saya..tapi yang pasti ia ada diatas..


"Pesan pada DIRI..


Jangan tersalah memberi HATI pada insan yang tak sudi..Pada insan yang tak mengerti.. 
Kerana,sekali kau memberi,selamanya dia di HATI..
Kerana,sekali kau dilukai,sampai bila-bila tetap kau ingati..
Pesan lagi pada DIRI, berhati-hatilah dalam memberi HATI sebab ia hanya untuk insan yang tahu menghargai betapa tingginya nilai sekeping HATI..."

Ingatan

Kadang-kadang kita alpa mengingati Allah, 
lantas Allah turunkan ujian dan kesedihan supaya kita beringat.. 
kalau 'buas' sgt, Allah demamkan supaya 'berehat' sebentar dari kejahatan..

kadang-kadang kita jarang memberi, maka Allah 'hantar' org kepada kita seperti peminta sedekah supaya kita beroleh pahala..

TETAPI kalau dah bagi pelbagai peluang dan hati masih tak beringat, nauzubillah, takut2 hati telah MATI sebelum jasad terkubur..
 

Keburukan Facebook Yang Perlu Kita Tahu


Assalamualaikum..



Alhamdulillah..hari ini dah genap 14 hari kita berpuasa..syukur sangat kita masih diberi peluang untuk merasai nikmat bulan yang penuh Rahmat ini..

Saya pun sebenarnya dah tak sabar tau nak balik kampung,nak jumpa ayahanda bonda dan sanak sedara..wahh gitu..

Tinggal beberapa minggu ni nak balik kampung,InshaAllah jika tiada aral melintang mungkin 26 Ogos bersamaan 26 Ramadhan(Jumaat) saya akan pulang ke kampung..nak merasa nikmat berbuka bersama family tersayang..wahhh hepinya kan!!

Tapi 18 Ogos nie pun hepi gak bcoz,my company anjurkan Majlis berbuka Puasa..So dapatlah berbuka bersama2 kan..Majlis tu akan diadakan di Tupai-Tupai Restaurant kat Jalan Istana kalau tak silap lah alamatnya.Orang cakap steambot kat Tupai-tupai sedap,saya pun tak tau lah sebab tak biasa lagi ke sana.

Minggu depan juga seminggu saya outstation kat luar,kena buat mentoring kat Perpustakaan Kuala Lumpur..Ala yang kat Dataran Merdeka tu..Tau kan..kan??

So bz la sikit kan,tak dapat nak update blog ini..

So,sempena bulan puasa ini kita disarankan memperbanyakan amalan-amalan sunat..Betoi tak..
Tapi saya sering terbaca didada-dada akhbar yang menceritakan banyaknya berlaku masalah-masalah rumahtangga dan sebagainya..

Apa puncanya semua ini terjadi kan..Jika dibahaskan pun masalah ini takkan habis..Tol tak???
Tapi banyak-banyak yang saya bacalah,ini macam statistik la kan..Rata-rata yang cakap semua ini terjadi sebab adanya laman sosial..Contonya Facebook..

Apakah itu facebook??

A website that allows members of the public who register on the site to create a profile of personal information and to share messages, photos, links, videos and other content with their friends and networks of people who have also joined the site.


Itu adalah antara meaning facebook...ada banyak lagi meaning dia tapi saya suka yang ini..he3

So,apa masalahnya dengan facebook ini..adakah dia banyak menyusahkan kita...Susah sebenarnya nak jawab soalan tu..Tapi saya sendiri pun ada facebook dan saya rasa ia tak menyusahkan saya pun..Dah macam addict pun ada juga dengan facebook ni..sehari tak jumpa rindu wooo..

Dengan wujudnya facebook ini,saya dapat berinteraksi dengan kawan-kawan,sedare mara yang jauh-jauh..dan ia menolong kita merapakan hubungan silaturahim..yer dopp..

Tapi ada jugak orang yang MENYALAHGUNAKAN facebook ini!!!

So,berdasarkan pencarian saya di laman sesawang disini saya senaraikan keburukan facebook dan geng-geng social dia..

1) Leka Bermain Game

Kalau anda semua perasan la,sekarang ni dah makin banyak game baru dalam facebook.Kepada yang memang dah gila dan kemaruk sangat dengan game-game nie,apalagi memang akan hadap je la facebook tu 24 jam tanpa henti..leka main sampai semua tangjawab diabaikan..haduyaii..apa nak jadi kan..uishh uishh

2) Melalaikan

Saya sangat setuju facebook ni melalaikan..Sebab saya pun sering lalai juga tau..Huhuu..sampai je opis terus on PC dan terus je terjah facebook..Itu adalah perkara pertama yang kita buat bila sampai opis kan..Tapi bagi mereka2 yang facebook nya diBLOCK anda memang bertuah sebab tak lalai macam kami..heheeh..Kadang-kadang takde apa pon, nak kata selalu orang private message, tak juga. Nak kata kite ni glamour di facebook, tak juga. Tapi nak juga terjah walaupon takde apa-apa yang menarik. Hingga kite pon tak tau kenapa kite biarkan saje on facebook tu.

3) Memaparkan Gambar Yang Mengaibkan

Yang ini tak soh cakap ler..memang banyak gambar-gambar yang mengAIBkan diupload..Gambar-gambar sendiri kalah artis kan..? Gambar yang mengaibkan tu seperti gambar-gambar wanita yang tidak menutup aurat, yang pakai baju seksi-seksi, dedah sana dedah sini, ada juga gambar couple yang menjolok mata, berpeluk-peluk walaupon belum nikah, konon nak tunjuk betapa romantiknya dan loving couplenya pasangan tu. Sebenarnya gambar-gambar ni akan mengaibkan diri sendiri selain menambah biakkan saham dosa kite. Yang paling best tu, siap ada member lain tolong tagkan gambar tersebut kepada member yang lain pula. Wah makin berganda-ganda lah saham tu.

4) Menghubungkan Kembali Kekasih Lama

Ini la yang saya nak cakap tu..Wah bila dah ada facebook terus searching nama kekasih lama kan..Ini memang bahaya. Cukup bahaya kepada yang dah berumahtangga. Kalau berhubung tapi tidak menimbulkan apa-apa perasaan tak mengapalah, tapi bagaimana kalau berhubung dan menimbulkan kembali perasaaan yang pernah berputik satu tika dulu? Siap mengimbau kenangan-kenangan lama lagi tu, tak ke kes naya tu…Mintak jauh la kan..

5) Luahan Di Wall

Ada pasangan bercinta meluahkan perasaan di wall kepada kekasih. Contoh ayat-ayat seperti “Hubby, I love u so much!! Miss u like crazy, baby janji baby takkan tinggalkan hubby hingga akhir hayat”, dan si kekasih hati pon membalas, “I love u too baby, hubby pon macam tu juga”. 

Wah romantik la kunun kan..Hubby baby lagi..clas gitu..Konon-konon nak bagitau pada satu dunia la yang pasangan ni memang setia dan sehati sejawa. Kalau dah bernikah tu tak heranlah juga, ni baru bercouple. Tak perlulah nak luahkan perasaan tu pada umum, orang tau anda sedang dilamun cinta dengan melihat pada ‘Relationship status’ tu. 


Lagi satu, malu la sikit dengan golongan yang lebih tua bila membacanya. Contoh seperti adek beradek ke, ipar duai ke, makcik pakcik sedara, sepupu sepapat. Kan ke tak manis tu kan. Bukan apa, setiap percintaan tu belum tentu berakhir dengan perkahwinan. Maka kalau anda beriya-iya menulis sayang sayang di wall, tup tup satu hari hubungan ada masalah dan terputus di tengah jalan, bukan ke malu namanya tu.

Kepada pasangan yang telah berkahwin pula, ada dengan slumbernya bercerita masalah rumahtangga di wall. Tak kurang juga meluahkan rasa ketidakpuashatiannya terhadap suami di wall. Contahnya "suami i dah tak romantik macam dulu dah..sedih tau.."..Alahai, bukan tak boleh berbincang di rumah, private message ke, atau sms ke, atau email ke, tak perlulah nak cerita semua di wall, dan ini akan membuatkan orang lain membacanya. Secara tak langsung orang luar akan tau masalah dalaman dalam rumahtangga.

Ada saya penah terlihat budak ini,baru darjah 6 tau tapi bila tengok dia punya status kat facebook Married with si polan..woo kelas gitu tau..i yang dah 24 thn nie pun tak married lagi u..huhuuu..


Nak tanya sikit u dah sunat belum sampai nak married-married ni..Maafla la yer..eloknya focus dulu kat pelajaran tak soh la duk jaja sana sini tentang status ko tu..

6) Kekasih Gelap

Ada juga pasangan yang dah berkahwen mempunyai kekasih gelap di facebook. On facebook semata-mata nak berhubung atau chatting dengan kekasih gelap. Bukan tak tau yang masing-masing telah mempunyai suami atau isteri, tapi tetap juga menjalinkan hubungan dengan alasan sekadar suka-suka.  Dan alasan sekadar suka-suka itulah yang menjadikan hubungan rumahtangga menjadi berantakan. Penyudahnya, anak-anak menjadi mangsa.

7) Terjebak Dengan Bisness Online
Penah dengar tak ada satu business kat Facebook.."Buat Duit dengan Facebook."Ha ini lagi satu masalah. Betul ke idok kita pun tak tau kan..Saya pun tak pernah mencuba..Takutlah nak try sebab kita tak tau sumber duit tu datang dari mana kan..rezeki yang halal tu penting tau..

Kadang-kadang Semakin ramai peniaga online memperkenalkan barangan jualan mereka di laman facebook ini. Dan ini membuatkan golongan-golongan yang boros macam saya ni mudah terpengaruh, lantas terjadinya pembaziran. Kadang-kadang kita tak sedar yang kita order barang itu ini, yerla, kebanyakan produk online ni memang cantik-cantik berbanding dengan yang jual di kedai maka mata pon menjadi rambang.  Lebih-lebih lagi ianya tidak memerlukan kos minyak, hanya pilih saje di photo album, order dan bayar secara online. Memang mudah, akan tetapi duit mengalir pon cukup mudah. Yer dopp?

Ok setakat ini sajelah yang dapat saya dapat kupas. Kalau ada pendapat yang lain, kita boleh bincangkan bersama-sama nanti yer..


So,pesanan ini untuk kita jadikan panduan bersama-sama..Saya mengingati diri saya sendiri dan tuan puan juga..Harap-harap kita sama-sama menuju ke jalan kebaikan..Hindari masalah-masalah yang akhirnya menyebabkan diri sendiri tersungguh dilembah kehinaan..OK..Janji tau kita sama-sama berubah..Gunalah facebook dengan sebaik mungkin..no scandal-scandal lagi tau..

Ha..kite tengok sapa yang menang!!!








Application letter saya

(Gambar saya yg cute)














Cik Kuepelita
22 Jalan 3/6
Indah Cempaka,
68000 Ampang
Selangor.
(Rumah pakcik saya) 

Malaysia Airlines System

10 August 2011

Tuan,

Memohon Pekerjaan di Malaysia Airlines System

Sehubungan dengan perkara diatas, saya kue Pelita no k/p 831021-10-5394 mahu memohon untuk bekerja disyarikat tuan dalam bidang teknikal. Ini kerana saya sangat berminat & bersungguh2 sampai tak boleh tido malam mengingatkan pekerjaan dalam dalam bidang ini. 

Walaupun begitu saye mengaku sebab saye mintak kerja disini kerana saya juga adalah seorang petani anggur. Disebabkan begitu pihak tuan kenalah ambil saya bekerja disini. Pihak tuan perlu tahu juga bahawasanya bapa saya adalah seorang ahli KWSP. Jika pihak tuan tidak mengambil saya bekerja saya serta merta akan menyuruh bapa saya membekukan pengeluaran KWSP pihak tuan masa tua nanti. Jika pihak tuan  tak nak susah baiklah ambil saya bekerja disini. Itu saja keotaian saya.

2. Untuk pengetahuan pihak tuan, disini saya akan tampilkan pengalaman kerja saya sebelum ini kepada tuan.

3. Pengalaman kerja 

Pembantu mekanik kereta di Yusuf Workshop, Ipoh, Perak
Pembantu mekanik kereta di Dunlop Servitekar di Leboh Ampang,
Kuala Lumpur (kedai gemok)

p/s (alignment kat situ tipu) 

Staff pejabat di Gesundheit Worldwide di Semabok, Melaka. (pusat serenti) 

4. Hanya ini sahaja dapat saya tampilkan kepada pihak tuan. Diharap dengan kelayakan yang saya ada, permohonan saya untuk bekerja disyarikat tuan dapat dipertimbangkan oleh tuan. Dan saya berasa gembira & seronok & akan belanja satu MAS makan sekiranya diterima bekerja di syarikat tuan dan saya berjanji akan bekerja dengan bersungguh-sungguh disamping bangun awal dan datang kerja awal. Saya tak tipu nie. Walaupun saya pernah ponteng skolah dan ditangkap beberapa kali saya akan insaf juga jika saya dapat kerja ini. Saya tidak akan main-main lagi jikalau saya dapat kerja disini. Sekiranya saya didapati bersalah dalam apa2 juga kesalahan pihak tuan tidak boleh ambil tindakan yg kuat disamping menjentik jari saya sahaja. 

Untuk makluman tuan saya sangat kurus jikalau dirotan sekali tulang2 saya akan bersepai dan pihak tuan akan mendapat susah yang amat sangat. Saya juga berjanji tidak akan mencuri skru2 nat2 yg lawa2.jika saya nak mencuri saya akan ambil sahaja dan masuk dalam poket seluar itu tidak dikira mencuri. Saya pun dah penat menulis segala nya bermula & berakhir dgn baik. Jika pihak tuan tidak mengambil saya bekerja hidup pihak tuan akan berakhir dengan bacaan yasin. Dah kunjungan org ramai. 

Sekian terima kasih.


Yang benar,

(Kuepelita)
22 Jalan 3/6
Indah Cempaka,
68000 Ampang
Selangor.

♥♥♥

Aku bahagia dengan hidupku..meskipun sendiri.. ♥
dan akan ade satU ketika..kau pasti akan mEncari..aku pasti itu..
Adakalanya DIA memberi sebelum sempat kita menadah tangan,
kerana DIA tahu apa yang kita inginkan..
Adakalanya DIA mengambil semula sebelum sempat memberitahu,
kerana DIA lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita.. ♥
 
 

12 BARISAN MANUSIA .. MENUJU KE AKHIRAT

FRom gmail
Assalamualaikum sedare sedari,

12 BARISAN MANUSIA .. MENUJU KE AKHIRAT 
(JANGAN SOMBONG UNTUK BACA DAN JANGAN KEDEKUT UNTUK BERKONGSI )

by Nor Abu on Friday, August 6, 2010 at 1:57pm

Barisan 1:

Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T :
"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat".

Firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka".

Barisan ke-2:
 
Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah
"mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk."
Rasulullah saw bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.

Barisan ke-3:
 
Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking
"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan.
Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.

Barisan ke-4:
 
Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut
"Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal.

Barisan ke-5:
 
Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar
"Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka.

Barisan ke-6:
 
Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.

Barisan ke-7:
 
Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Me reka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran.

Barisan ke-8:
 
Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. M ereka adalah orang yg melakukan zina.
Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka".

Barisan ke-9:
 
Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya.

Barisan ke-10:
 
Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. M ereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.

Barisan ke-11:
 
Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan.
Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.

Barisan ke-12:
 
Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat.
Datang suara dari sisi Allah yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan.
Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat.
Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T"


BACALAH YASSIN

RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud:
"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:

1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.
12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Sesiapa yang menerima mesej ini tolong forwardkan kepada teman seagama yang lain.

Untuk renungan semua,

Siapakah orang yang sibuk ?

Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s
Siapakah orang yang manis senyumannya?

Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.
Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.
Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk - numpukkan harta.
Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.
Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.
Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka.

Siapakah org yg KEDEKUT ?
 
Orang yg kedekut ialah org yg membiar ilmu ini dan tidak berkongsi pada orang lain.

saya dapat email nie dari my akak,so sy sebarkan utk kesedaran kite semua..
bangsa berjaya adalah bangsa membaca

sekali lagi..

SALAM SEBULAN RAMADHAN...

Bukan sekali lagi cinta tau..
TAPI..
Sekali lagi blog nie bertukar template..suke x!

ahakz!!

Assalamualaikum n Salam ramadhan dari cik kue..

Alhamdulillah..Syukur pada YANG MAHA ESA kita dah 2 hari berpuasa..
Saya juga amat bersyukur sebab sempat bersahur bersama ayahanda dan bonda serta family TERSAYANG dikampung..Peluang bercuti 5hari dikampung adalah sesuatu yang sangat bermakna buat saya..Setahun beberapa kali je berpeluang balik..TUntutan masa kadang2 tak mengizinkan utk saya selalu pulang..

Kisah bercuti dikampung adalah sesuatu yang memang besh!!!

Tapi dalam dalam syok2 bercuti kita digemparkan dengan dua berita yang sangat mengejutkan orang ramai

pertama   :Mohd Ashraf Hafiz Abdul Aziz Meninggal Dunia
kedua        :Hero Harimau Malaya (Khairul Fahmi) Putus Tunang

Tapi saya tak berminat pun nak menyentuh hal peribadi orang.Prinsip saya sangat mudah,biarlah segalanya menjadi urusan mereka dengan yang MAHA PENCIPTA..Allah S.W.T lebih mengetahui segalanya..ALFATIHAH saya sedekah kepada Allahyarham Mohd Ashraf Hafiz dan semoga ROHnya dicucuri rahmat .., Al-Fatihah.

Yang kes khairulFahmi & ELia putus tunang,ia adalah sesuatu yang sangat tak dijangka.Biasalah manusia hanya mampu merancang dan kepada ALLah jua kita serahkan segalanya.

Sejujurnya saya selalu mengikuti perkembangan blog Elia (tunang khairulFAhmi) @http://jejariruncing.blogspot.com dan bagi saya Elia memang jujur dalam perhubungannya..Dan saya doakan semoga segala kerumitan hubungan mereka dapat diselesaikan dengan cara yang paling baik dan berhemah..OK!!

Saya ada terbaca satu surat diruangan BIMBINGAN di kauselingRemaja di HArianMetro.Ia adalah seprti dibawah:

SAYA gadis berusia 23 tahun dan bekerja di sebuah institusi pengajian tinggi swasta (IPTS).

Saya pernah melalui zaman keindahan di alam percintaan, tetapi tidak berkekalan.
Entah kenapa saya rasa kecewa dengan percintaan. Ramai kawan-kawan menganggap saya mempunyai pakej yang cukup untuk mengejar cinta.

Tetapi pada saya itu semua hanya ‘bonus’ yang Allah anugerahkan.
Saya berasa takut untuk jatuh cinta kerana sering dikecewa dan dipermainkan. 

itu adalah antara luahan yang diutarakan oleh seorang gadis yang benar2 keliru mengenai perasaannya.So kite same2 lihat jawapan dari Prof.Marya Datin Sapora Sipon.

JAWAPAN:
 
DR memahami perasaan takut adik untuk jatuh cinta lagi. Adik dilukai dan sering rasa kecewa serta dipermainkan cinta yang terselit pendustaan.

Ibarat kehidupan yang bercampur gaul dengan penghinaan. Cinta kurniaan Ilahi mengapa mesti dibenci? Apa yang harus dibenci serta dihindari adalah kepalsuan cinta. Itu adalah jawapan kepada adik sama ada hilang perasaan cinta untuk selamanya.
Adik boleh membina semula semangat dalam percintaan supaya diri dan perasaan tidak terpenjara serta terasing. Cerita sedih cinta adik adalah kenangan masa lalu. Kini adik perlu mencari satu dimensi kehidupan baru. Membezakan antara masa sekarang dan masa lalu amat penting.

Keadaan itu dapat memberi adik peluang dan ruang untuk bergerak ke hadapan, tidak hidup dalam dunia semalam.
Orang yang bijaksana tidak sesekali duduk merapati kegagalannya, tetapi dengan lapang hati mencari jalan untuk memulihkan kembali kerugian dialami.
Maafkan individu yang pernah menghancurkan hati adik. Ia boleh membuatkan adik bangkit semula daripada kekecewaan. Mulakan kehidupan dengan harapan dan usaha adik bertemu lelaki berhati mulia.

Belajar untuk membuka diri dan runtuhkan dinding ketakutan bercinta. Perasaan takut disebabkan adik membina dinding untuk jatuh cinta lagi.
Manusia merasa kesepian dari cinta kerana mereka hanya membangunkan dinding bukannya jambatan kasih sayang. Bercinta adalah satu risiko. Ambil risiko dan jangan takut untuk jatuh cinta lagi. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai. Itu adalah keistimewaan kehidupan.

Apabila adik membina hubungan emosi dengan seseorang, berterusan membuka hati dan berkongsi pendapat serta perasaan.
Lebih baik jika adik dan siapa pun insan bertuah itu dapat berkongsi cerita berkaitan matlamat, nilai diri serta keutamaan dalam kehidupan. Cuba elakkan persengketaan.
Bina kepercayaan kerana antara syarat utama dalam setiap perhubungan yang berjaya. Peluang untuk ditipu sememangnya ada, tetapi ia berkurangan jika adik mempercayai dan menghargai diri sendiri. Ini bermakna adik mempercayai diri untuk membuat penghakiman terbaik.
Bersifat jujur dan optimistik dalam perhubungan. Dr percaya, dengan pakej adik selain daripada ‘bonus’, ia banyak membantu dalam mencari jejaka ikhlas dalam perhubungan.
Bentuk keyakinan diri. Ketakutan adik untuk ditolak dan keperluan diterima timbul kerana adik kekurangan keyakinan dan merasa rendah diri.
Percayalah bahawa adik adalah insan yang bernilai dan berhak untuk menyayangi serta disayangi.

Gantikan ungkapan dan pemikiran negatif dengan kenyataan positif diri. Bina imej mental diri sebagai seorang yang berkeyakinan, bersifat asertif dan berdikari. Penting juga untuk bertingkah laku atas keyakinan diri ini.
Dr melihat kekuatan diri adik apabila tidak melakukan sesuatu yang di luar kewarasan dan membuat keputusan melanjutkan pengajian ke peringkat sarjana di IPTA. Imam Ghazali menjelaskan ‘menuntut ilmu adalah takwa, menyampaikan ilmu adalah ibadah, mengulangi-ulang ilmu adalah zikir dan mencari ilmu adalah jihad.’

Seterusnya, adik ingin mengetahui sama ada perasaan cinta itu datang apabila adik sudah menemui cinta  sebenar. Cinta itu apabila kamu bertemu dan membuat pilihan yang tepat. Apabila percintaan adik tidak berkekalan, mungkin Tuhan menginginkan adik bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat. Adik harus mengerti dan berterima kasih atas kurniaan itu.

Itu adalah jawapan bagi segala kegusaran dihati gadis tersebut.Dan apa yang paling menarik didalam jawapan Dr adalah kata-katanya mengenai Cinta kurniaan Ilahi mengapa mesti dibenci?

Ya benar sekali kata Dr..Cinta adalah kurniaan Ilahi dan kita tak seharus membencinya dan kita sepatutnya menghindari serta menjauhi DARI kepalsuan cinta. Bagi saya kata-kata dan nasihat Dr sangat bernas sekali dan patut kita contohi bersama.

p/s:bukan saya yang tulis tp org lain..juz berkongsi cerita SAHAJA!!!tqvm




@kuepelita's blog. Powered by Blogger.