Keep Calm



Assalamualaikum & hye uolss..

Lama kan daku tak update kat blog ni, maklumlah bz & buat-buat bz…Ngeee
Nak cerita apa ek?

Macam boring je sebab tak ada cerita yang menarik.

Cerita pasal KERJAYA?

Emmm..kerja daku ok ok jew. Oh sebenarnya aku dah tak buat kerja catalog sekarang, dah kena pindah ke AUTOMATION department. Kerja daku jaga LMS (library management system). Apa-apa yang berkaitan LMS sila rujuk aku (Berlagak tak)..Hahaha. Baiklah, terus terang aku cakap yang aku tak ready pun nak masuk bahagian ini, tapi sebab surat dah keluar dan aku pun terpaksalah jadi SYMP (saya yang menurut perintah) (+__+). Tak pe aku rela je pun masuk sini sebab aku memang minat bab-bab explore IT ni. Actually, semenjak aku masuk jabatan baru ni, banyak yang aku dah belajar daripada bos aku. Macam-macam ilmu dia dah wariskan pada aku. Rasa semua ilmu-ilmu ni aku takkan dapat dari tempat lain. 

Betul!aku tak tipu.

Korang bayangkan LMS ni kan ada banyak module, antaranya cataloguing, circulation, acquisition dan macam-macam lagi, semua tu aku terpaksa hadap. Yang paling mencabar bila aku kena buat statistic tentang bahan-bahan di perpustakaan. Dah berapa juta bahan dah aku buat.Oppss, juta ke?

Bila kita belajar tentang sesuatu system ni, banyak benda yang kita akan perasaan. Macam sekarang aku familiar dengan sirsidynix punya product iaitu symphony. So far, bagi aku system ni ok. Cuma kita lah kan kena pandai-pandai explore.

Bila orang tanya, system mana yang paling OK?
Apa aku nak jawab.

Pada akulah system ni tak ada yang OK atau TAK OK! semua sama je.
Yang penting kita ni sebagai pengguna, kena cuba explore sedalam-dalamnya system-sistem ni.

Bab kata orang “you gain some, you lose some”.

Sistem sebenarnya ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Macam manusia tak semua perfect kan?
Ok, habis dah aku membebel.

Pasal CINTA?

Emmm..yang ini susah nak cakap Cuma




0 comments:

@kuepelita's blog. Powered by Blogger.